PSI BLOG

Solidna porcja eksperckiej wiedzy o psach, którą dzielą się z nami najlepsi specjaliści – dietetycy i weterynarze.

dogway pies husky blog
1 kwietnia 2020

MIĘSO DOBRE DLA PSA


Nie jest tajemnicą, że pies należy do grupy zwierząt mięsożernych. W jego diecie głównym składnikiem powinny więc być białka zwierzęce wzbogacone o tłuszcze oraz warzywa czy owoce. Zbilansowana dieta to podstawa zdrowia oraz dobrej kondycji naszego zwierzaka. Ważne jest, a by znać odpowiedź na pytanie: jaki typ mięsa najlepiej odżywi naszego pupila?

 

Dlaczego mięso jest takie ważne?

Mięso to mięśnie szkieletowe (wraz z przyległymi tkankami) oraz narządy wewnętrzne (typu wątroba, serce czy płuca). Ich podstawowymi składnikami są woda, pełnowartościowe białko i tłuszcze. Słowo „pełnowartościowe” oznacza, że białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy do prawidłowego rozwoju organizmu, dlatego jest bardzo ważnym składnikiem diety. Menu psa powinno zawierać kilka gatunków mięsa w różnej formie. Pozwoli to dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Warto pozwolić pupilowi przetestować różne rodzaje mięs tak, aby zaobserwować, czy nie powodują one alergii oraz dobrać je do preferencji smakowych naszego psa- bo jedzenie to też przyjemność.

 

Rodzaje mięsa polecane dla psów

I WOŁOWINA

Zawiera niewiele tłuszczu, który w połowie stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, przyjazne dla organizmu. Jest bogatym źródłem kreatyny i L-karnityny. Pierwsza z tych substancji zwiększa możliwości wysiłkowe, natomiast druga przyspiesza metabolizm i regenerację. Mięso to zawiera także kwas linolowy i alaninę, podtrzymującą masę mięśniową. Ponadto w wołowinie znajduje się dobrze przyswajalne żelazo i witaminy, zwłaszcza z grupy B, a także A oraz E.

II DZICZYZNA

Wysokiej jakości rodzaj mięsa, ponieważ żyjąc w środowisku naturalnym dzikie zwierzęta zapewniają  sobie mocne mięśnie i małą ilość tłuszczu. Polecane jest w szczególności psom aktywnym i sportowym, ponieważ jest wolne od antybiotyków i zawiera dużą ilość żelaza.

III KACZKA

Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego, hipoalergicznego białka, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniające układ sercowo-naczyniowy, Ten rodzaj drobiu to również źródło fosforu, żelaza i wapnia a także witamin z grupy A, B3, C i E. Mięso kacze polecane jest psom wszystkich ras i wielkości oraz tym z problemami alergicznymi.

IV KURCZAK

Najbardziej popularny rodzaj mięsa. Jest smakowity, lekkostrawny i dostarcza psu wszystkich  niezbędnych aminokwasów. Mięso z kurczaka ma wysoką wartość odżywczą, przy niskiej zawartości tłuszczu, dlatego jest szczególnie polecane psom o wrażliwym przewodzie pokarmowym, psom starszym, mało ruchliwym oraz otyłym.

V JAGNIĘCINA

Hipoalergicze źródło białka zwierzęcego, bogate w cynk, żelazo i fosfor. Zaspokaja psie zapotrzebowanie na witaminę A, niezbędną do prawidłowego widzenia oraz na witaminy B12 i B3 odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Polecana psom każdej rasy i w każdym wieku, ponieważ jej zdrowotne właściwości wpływają korzystnie na wzrok, siłę, oraz ogólną kondycję psa

VII RYBY

Są świetnym źródłem zdrowego i lekkostrawnego białka, zwłaszcza ryby morskie. Bogate w aminokwasy i kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, zwiększające odporność, wspomagające pracę mózgu oraz poprawiające wygląd skóry, sierści i pazurów, polecane są wszystkim psom jako cenny składnik w ich diecie. Przy wyborze ryby w psiej diecie, należy zwrócić uwagę na jej pochodzenie oraz gatunek. Należy unikać karpi, leszczy, makreli, surowego mintaja czy morszczuka. Do ryb bezpiecznych możemy zaliczyć łososia, dorsza oraz tuńczyka.

 

Co z wieprzowiną?

Wieprzowina jest  najgorzej trawiona spośród różnych rodzajów mięsa podawanego psom. Ponadto ten rodzaj mięsa, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, jest tuczący.Musimy pamiętać, że po zjedzeniu surowej wieprzowiny istnieje relatywnie większe ryzyko zakażenia bakteriami patogennymi lub pasożytami niż po zjedzeniu surowej wołowiny czy nawet drobiu. Surowa wieprzowina znacznie szybciej się psuj­e.

 

 

W jakiej formie podawać mięso?

Mięso możemy podawać psu surowe lub ugotowane. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach.

I Surowa dziczyzna może zawierać niebezpieczne dla psów wirusy, wywołujące chorobę Aujeszky’ego (inaczej: wścieklizna rzekoma, czyli wirusowa choroba zakaźna atakująca ssaki, przede wszystkim zwierzęta gospodarskie, niegroźna jednak dla człowieka), dlatego odradza się podawanie jej psom na surowo. Również  drób (mogący zawierać bakterie chorobotwórcze, np. Salmonella, Listeria) należy najpierw ugotować. Ryby również podajemy po obróbce termicznej, ze względu na możliwą obecność pasożytów oraz tiaminazy – substancji niszczącej witaminę B1 (występującej u niektórych gatunków ryb. Dzięki obróbce termicznej niszczone są wirusy i bakterie, mogące stanowić zagrożenie dla zdrowia naszego i psa.

II Mięso należy gotować w wodzie bez przypraw i soli. Powinno być świeże – takie, jakie sami przyrządzilibyśmy dla siebie.

III Jeśli decydujemy się na podawanie psu mięsa w postaci gotowych przysmaków dla psów, zawsze sprawdźmy skład na opakowaniu – im krótsza lista składników, im więcej mięsa w przekąsce, tym lepiej. Poza tym na opakowaniu zazwyczaj znajdziemy informację o zalecanej dawce – postępowanie zgodnie z instrukcją pozwala uniknąć nadmiaru energii i określonych składników w diecie.

III Zdecydowanie natomiast odradzamy karmienie pupili mięsem, które zostało nam z obiadu, gdyż jest zazwyczaj mocno przyprawione. Przyprawy, bez których my nie wyobrażamy sobie obiadu, dla zwierzaka są niewskazane, np. pieprz może podrażnić żołądek, a gorczyca zawiera trujące dla pupila w większych ilościach olejki eteryczne i glikozydy (podrażniają układ oddechowy i pokarmowy). Cebula, z którą często łączymy mięso, jest toksyczna dla psa. Z podobnych przyczyn nie należy podawać pupilom mięsa w postaci wędlin, bo zawierają zbyt dużo soli, pieprzu i środków konserwujących (podrażniają żołądek).

IV W rozsądnych ilościach można podawać psu podroby. Zawierają one dużo białka łatwo przyswajalnego przez psy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy. Mają jednak wysoką zawartość fosforu, w związku z czym powinny stanowić uzupełnienie diety, a nie jej podstawę.

Udostępnij:

zobacz także